Етапи на самостоятелно почистване след пожар в апартамент

Съществуват някои етапи в почистване след пожар, които могат да бъдат направени, както професионално, така и самостоятелно. За това, какви са те ще поговорим днес.

Разбира се, по-лесно и по-надеждно е да поверите работата на специалисти от почистващи организации, но техните услуги изискват известна сума заделен бюджет. Може да проверите за цените на такива услуги по почистване след пожар на апартамент. Или сами да организирате такова. Ето как:

Етапи на самостоятелно почистване след пожар в апартамент

Химическо чистене

Много жертви на пожар правят сериозна грешка – започват почистването, като забърсват замърсените повърхности с мокри парцали със сапунена кърпа. След пожар малките частици се утаяват по стените, подовете и мебелите. Излагането на влага води до разширени пори. В резултат на това саждите се „запечатват“, с няколко милиметра, върху различни повърхности. Никога не мокрете, преди сушене. В противен случай последващото измиване на саждите ще бъде невъзможно.

Химическото чистене включва следните стъпки:

Отворете всички прозорци и врати, за да създадете течение в стаята или включете климатичната система. С помощта на метла отстранете саждите от пода. След това използвайте прахосмукачка. Залепете пода, като го закрепите с лента. Вземете шпатула и отстранете овъгления тапет. Почистете с прахосмукачка стените и тавана. Отстранете остатъците от сажди с твърда метална четка. Не търкайте саждите по повърхността, а ги отбийте отгоре с резки движения. Избършете стените и мебелите с импрегнирани гъби или меламинови гъби.

Мокро почистване

Сега е време да почистите пода, тавана и стените. Ако имате възможност, първо минавайте по повърхностите с парогенератор или прахосмукачка. Петната се почистват от стените с резки движения, от горе на долу. Силните замърсявания могат да бъдат отстранени с метална четка, напоена с вода. Дървените мебели могат да се избърсват само с парцали или гъби.

Водни разтвори, подходящи за почистване са:

Половин бар сапун за пране за 3 литра вода; разтвор с добавена течност за миене на съдове; 4 супени лъжици сода бикарбонат на литър вода. Може също да купите в магазина за битова химия или да поръчате специални продукти за почистване след пожар.

Пречистване на въздуха

Отровните изпарения в стаята – най-големият проблем за пострадалите от пожар. Ако почистването след пожар ви позволява по някакъв начин да приведете къщата в представителен вид и да я подготвите за ремонт, тогава миризмата на изгоряло обикновено остава за 6-12 месеца. Мокрото почистване дава краткотраен ефект и скоро миризмата се връща. Факт е, че частиците от сажди и смола се въвеждат в структурата на пода и мебелите и след това постепенно се освобождават. Има няколко начина да се отървете от миризмата на изгоряло и всички те са желателно да се използват в комбинация.

Вентилация на помещението

През лятото прозорците трябва да останат отворени денонощно. И, въпреки това, те трябва да бъдат затворени по време на дъжд.

Напълнете ваната и всички мивки в къщата с топла вода. След час се върнете в апартамента и избършете капките от стените и мебелите със сухи парцали.

Разтвор на оцет – този продукт абсорбира неприятните миризми. Изсипете 0,5 литра 9% оцет в 5-литров съд с вряща вода. Може да добавите и 1 супена лъжица амоняк. Напуснете апартамента за час. След това се върнете и източете разтвора в мивката. Аромати на растения и цветя Те само помагат да се убие миризмата на изгоряло, но не я премахват напълно. Билките мента, градински чай и пелин, както и етерични масла от лимон, бергамот, чаено дърво, евкалипт, здравец, лавандула, имат най-ярки и резки аромати. Тези продукти, също дезинфекцират въздуха в помещенията и предотвратяват мухъл и плесен, които често се появяват в апартамента, след гасене на пожар с вода.

Парочистачка

Разходете устройството по стени и мебели. Това ще помогне да се отървете от миризмата на изгоряло за 1-2 дни.

Когато не може без почистващи услуги

За съжаление понякога огнището на пожара обхваща целия апартамент. Стените са черни и овъглени, електроуредите са повредени, а миризмата на изгоряло е такава, че човек не може да бъде в къщата. В този случай е по-добре да намерите пари и да потърсите помощ от специалисти по почистване. Цената на услугите зависи от следните фактори: площта на замърсената територия; регион на пребиваване; необходимостта от специално оборудване и химикали. Химическо чистене и реставрация на повредени вещи, демонтаж на каси и врати се заплащат отделно. Методите на „мекото пясъкоструене“ и озонирането могат напълно да премахнат миризмата на изгоряло от помещението.

Може да се обадите на tovarniprevozi.bg, за да наемете услуги от почистващи организации. Това, в случай, че вече сте опитали сами, но миризмата продължава да стои, повече от 12 месеца, след пожара.

Заключение:

По този начин почистването на апартаменти след пожар е отговорно и трудно събитие. Химическото почистване трябва да се извърши възможно най-бързо, в противен случай частиците каустик ще останат дълго време, върху повърхностите и ще издадат миризма на изгоряло. По време на мокро почистване трябва да внимавате да не почиствате саждите по стените. Наличието на мащабно замърсяване и разрушения изисква помощта на специалисти.

Scroll to Top