Дигитална еволюция: какво може да направи съвременната автомобилна мултимедия

Задайте си един лесен въпрос: запознати ли сте с възможностите на мултимедийната система, монтирана във вашия автомобил?

Преди да отговорите уверено с „да“, прегледайте отново елементите от менюто, под-точките и под-под-точките, погледнете във всички скрити ъгли и се уверете, че наистина знаете всичко, с което може да се похвали вашата електроника.

Преди няколко години, възможностите бяха много по-ограничени и дори скромни. Нека да видим заедно, какво са научили мултимедийните системи, през годините на еволюция и какви нови функции са се придобили.

Разширяването на функционалността и технологичния прогрес в автомобилните развлекателни системи вървели почти ръка за ръка, с развитието на потребителската електроника. Постепенно всички напреднали постижения, с които можеха да се похвалят домашните и преносими джаджи се появяват и в автомобилния сегмент. Разбира се, когато нещо остарява и губи своята актуалност, излиза от ежедневието. Така е и с колата. В някои аспекти, обаче автомобилната цифрова електроника се оказа много по-консервативна от потребителската.

История на автомобилните музикални устройства

Аудио формати и аудио носители

На въпроса „За какво е автомобилна мултимедийна система?“, в 95% от случаите, всеки шофьор ще отговори „За да слушам музика“ и ще е прав.

Същността на първите радия като цяло била да позволят на водача допълнително да озари живота на пътя с любимите си мелодии. С течение на времето касетите престанали да са най-удобният и прогресивен носител и били заменени от компактдискове.

В автомобилната сфера това означава най-малко подобрение в използваемостта. Заемали малко по-малко място в жабката, предлагали по-добро качество на звука и никакви проблеми с механичните части на носителя. Дисковете давали повече свобода за любителите на музиката.

Днешните потребители вече възприемат компактдисковете като архаизъм, но слотът за познатия кръг все още е в по-голямата част от обикновените главни устройства. В съвременните системи, обаче акцентът е изместен към по-напреднали методи за слушане на музика.

И, така се появяват технологии от последните години – USB и Bluetooth. Те заеха водещите позиции, сред собствениците на автомобили.

Bluetooth е много по-удобна технология от гледна точка на минимизиране броя на физическите елементи. Всеки съвременен смартфон, свързан със стандартна мултимедия, става плейър – удобство в целия му блясък.

Навигацията като част от съвременната мултимедия за кола

Навигацията е втората по важност функция, осигурена от съвременната мултимедийна система.

Днешните технологии предлага огромни възможности, но също така и разнородност. Наред с това предоставя функция за разделен екран, когато едната му част е заета от карта на маршрута, а другата показва допълнителна информация.

Въвеждащи устройства

Всяка марка има свой собствен подход и функционални „чипове“. Някой използват сензорния панел в контролната част, за да въвежда данни, като букви и цифри; някой добавят джойстик или бутони за пръстите; Съществува и тенденция за задействане, чрез гласово повикване и силата на звука.

Екрани

Екранът е друг от ключовите елементи на автомобилната „мултимедия за кола“. Производителите на автомобили не спират да разширят функционалността си до краен предел. Днес съвременните дисплеи показват, както данни за аудио записи, така и вътрешното меню на медийния център и дори навигационни карти и съвети. Така екраните бързо напреднаха и станаха подходящи за визуализиране на цялата необходима информация.

Технологията за разпознаване, чрез допир даде старт на втора революция, не само в областта на преносимите джаджи, но и в сферата на автомобилната електроника.

Сензорните екрани, обаче все още не са се превърнали в единен стандарт. Навигацията и камерата за обратно виждане, например изглеждат страхотно, а производителността е в съответствие с идеята за това, как трябва да работи една мултимедия за кола. И все пак, някои неща тепърва навлизат на пазара, създадени максимално да улеснят ежедневието на днешните шофьори и да създадат максимум комфорт по време на пътуване.

В заключение:

Ще е интересно да следим за всяко следващото поколение мултимедия за кола, който планира да се появи. За всичко това може да се информирате и на адрес: bgauto.eu.

Scroll to Top