Как се е зародила рецептата за мусака

Знаете ли, откъде идва името мусака?

Мусака, това е старо ястие, което отдавна имало своята популярност по Балканите. Много се сервирало и сред българите ястия, макар, че не корените му не са български.

Днес може да приготвите мусака в различни варианти. Има постна мусака и такава с месо, но безспорно най-известната по нашите земи е рецептата за мусака с кайма, картофи и заливка.

Гозбите със същото име се приготвят на много места по Балканите и в Близкия изток. Рецептите им са различни от познатата българска рецепта за мусака, но всяка от тях си е уникална и вкусна по свое му.

Откъде идва името – мусака?

Рецептата за „мусака“ произлязла от арабския – musaqqa’a, което в превод значи изстуден. Среща се в гръцкия език – μουσακάς, южнославянския – мусака/musaka, в румънския – musaca, присъства и в турския – musakka, за арменския е – Մուսակա.

В страната ни България думата се появява от гръцкия и турския. В световен мащаб основен принос за разпространението на рецептата има Гърция. От тук и хора смятат мусаката за гръцка, а не за арабска.

В дебрите на вкусната мусака

Рецептата е арабска и оригинална, при това без месо, за приготвянето на мусака са необходими патладжани. По-късно се появява рецептата с картофи и кайма, с които всички днес познаваме мусаката. Арабската рецепта наподобява салата и включва патладжани и домати. Към тази рецепта се добавят сирене или кисело мляко. Наред с това се сервира студена и от тук идва и името й мусака.

Как се приготвя мусака по българската рецепта?

Традиционната българска рецепта включва мляно месо (най-често се използва 50% телешко на 50% свинско), картофи нарязани на дребно и 1-2 глави лук червен. За вкус и аромати се добавят червен и черен  пипер, както и чубрица.

Всичко това се задушава в олио. След това се налива в чаша вода и се поставя във фурната. Когато е почти готово се приготвя заливката. Тя се състои от яйцата и кисело мляко, разбити и разлети равномерно в тавата. Поставя се във фурната до пълно златисто изпичане.

Видове рецепти за мусаката

Многообразието от рецепти и това, че заимстват от различни национални привички, прави разнообразни рецептите за мусака. По някои краища се приготвят с ориз и тиквички, на други – с моркови, картофи и тиквички. В гръцкият вариант се използват патладжани, които се редят на пластове, а измежду тях се поставя доматен сос и мляно говеждо или овнешко месо. Заливката е от сос бешамел, към който се добавя кашкавал.

Българската мусака е позната и използвана и в Балканите на Запад. В Северната Македония ястието се готви, като се нареждат пластове нарязани и пържени на филийки картофи. В турската рецепта за мусака се ползват задушен и запържен патладжан, лук, зелени чушки и мляно месо. Наред с това се комбинира с Дзадзики (турски таратор) и пилаф.

Всеки човек трябва да опита поне един път това вкусно ястие!

Scroll to Top