5 стъпки, за да поддържате дома и текстила си чисти

Вирусите и бактериите са навсякъде около нас, а тази година дори повече от обикновено. Рядко излизаме от дома без маска, държим се на разстояние и носим дезинфектант за ръце в джобовете си, когато е необходимо. Но как това се отразява на поддържането на чистотата в къщата?

По-специално, текстилът може да се превърне в източник на разпространение на опасни вируси и бактерии. Събрахме пет съвета как да поддържате дома си възможно най-чист, за да не се наложи да мислим и планиране директно извозване на стари мебели.

  1. Дезинфекцирайте дрехите по лесен начин

Безобидните микроби обикновено се убиват по време на нормално изпиране или измиване, дори при ниски температури. Ако обаче някой от семейството ви е болен, той също трябва да направи старателно измиването на ръцете си. За целта изперете всички кърпи или бельо при 60 ° C за допълнителна безопасност.

  1. Професионалното почистване на килими става веднъж годишно

Килимите в хола, под масата за хранене или пред рафта за книги ще направят всяка стая уютна и домашна, те просто ви приканват да седнете на пода. Въпреки това, както в дългите, така и в късите купчини се натрупват много замърсявания, с които дори най-добрият почистващ препарат не може да се справи на 100%. Килимите обикновено са отлична среда за размножаване на микроби.

Експертите препоръчват да се прави професионално почистване на килими 1-2 пъти годишно, за да се възстанови първоначалният им цвят, както и за дълбоко почистване.

  1. По-често пране на кърпи и спално бельо от обикновено

При всяка употреба, върху кърпата остават кожни частици и влага – идеална среда за размножаване на бактерии. Според последните научни изследвания кърпите за ръце и тяло трябва да се сменят на всеки три дни. Кожните частици също остават върху постелките ни. Достатъчно е да сменяте спалното бельо на всеки две седмици, ако сте здрави и не страдате от обилно изпотяване през нощта. В противен случай препоръчваме да сменяте спалното си бельо на всеки три дни. Хавлиите и спалното бельо се нуждаят от температура най-малко 60 ° C, за да убият всички бактерии. В противен случай микробите все още могат да присъстват дори на прясно изпраното пране.

Също така е много важно да закачите кърпите правилно. Ако те останат влажни за дълго време, се създава благоприятна среда за повишено развитие на бактериите. Топлата хавлиена кърпа ще ги изсуши, ще изсъхне по-бързо и можете да разчитате на топла прегръдка, когато се изкъпете.

Може да се случи така, че пералната машина у дома да не се загрява до предварително зададените 60 ° C. Ако кърпите и спалното ви бельо миришат неприятно след пране, това може да е поради липса на достатъчно нагряване. Професионалните перални са оборудвани с най-модерното оборудване за висококачествено почистване и старателно пране на кърпи и спално бельо.

  1. Почистване на детски играчки

Малките деца обичат да поставят всяка играчка в устата си. Ето защо препоръчваме да опаковате пластмасовите играчки в чанта за пране или калъфка с цип поне веднъж месечно и да ги перете в машина при 30 ° C. Измиването в режим „Хигиена“ ще ви помогне да унищожите всички микроби.

  1. Оставете завесите отворени

Учените са установили, че количеството бактерии в помещенията е пряко свързано с количеството естествена светлина. Колкото повече светлина влиза през прозореца, толкова по-малко микроби ще има в стаята. UV лъчите имат способността да убиват бактериите. Ето защо хората, на които им липсва слънчева светлина у дома, са особено предразположени към дихателни проблеми.

Така че отворете завесите и да живее чистият дом!

Scroll to Top