Жилище под наем или собствено жилище на кредит

Много хора, когато се преместват в друг град или поради други обстоятелства, са принудени да търсят жилище, в което да се настанят заедно със своето семейство.

Някой направо купува такова с помощта на кредити, друг предпочита да плаща наем. И тогава възниква въпросът, кое от двете е по-изгодно?

Предимства на наемането на апартамент

Доста лесно е да наемете апартамент според вашия вкус. Достатъчно е да посетите няколко специализирани сайта, където се публикуват реклами за покупка на жилища, да изберете това, което ви харесва най-много и да се обадите на наемодателя. Какви са предимствата да живее човек под наем?

На първо място, наемането на апартамент е по-евтино от закупуването на жилище с ипотечен кредит. От друга страна, всичко зависи от това къде търсите жилище под наем. Например, можете да наемете двустаен апартамент в София на доста солен наем, а същото жилище, ако е в някой малък град, ще ви излезе далеч по-евтино.

Второто предимство е, че жилището под наем може да е мебелирано и оборудвано с домакински уреди – пералня, хладилник, микровълнова фурна, печка, телевизор, диван, маси, столове и т.н. По този начин, ако решите, можете да използвате оборудването на собственика и да не бързате да купувате собствено.

Третият плюс е, че винаги можете да се откажете от жилището по всяко едно време и ако желаете да си наемете ново. Нужно е само да прекратите договора за наем предсрочно и да наемете нов апартамент, който ще бъде по-голям или по-близо до работното ви място, например.

Плюсове за закупуване на апартамент чрез кредити

Купуването на собствен дом винаги е положително нещо, независимо от коя страна ще го погледне човек.  Започваме с това, че вашият собствен дом ви осигурява възможността да правите с него каквото си искате. Ремонт, закупуване на мебели, отглеждане на домашни любимци, с две думи всичко, в рамките на закона.

Също така, след като вашето жилище ви бъде официално прехвърлено след изплащането на кредита, вие ще можете да го продадете и да си купите друго – по-евтино или по-скъпо, по-голямо или по-малко. Така например, новото жилище струва много по-скъпо, от старото. Бихте могли да изплатите новото и с парите да си купите много по-голямо, което е старо строителство. Вариантите са много. А и парите, които давате за наем, спокойно могат да покрият поне част, ако не и цялата месечна вноска за ипотека. Изводите оставяме на вас.

 

Scroll to Top