Полезни съвети за всички, които теглят кредит

Полезни съвети за всички, които имат намерение да теглят кредит

Това е един от най-ценните съвети, които ще ви помогнат да не направите грешна стъпка –  вземете заем само тогава, когато наистина е необходимо.

Теглете кредит само когато е необходимо, не по прищявка

Такава една добра причина може да бъде, например, закупуване на кола, недвижими имоти, някакво оборудване, лечение или друго важно нещо.

Нов модел телефон не е достатъчно основателна причина. Добре оценете какво точно ви трябва и не действайте импулсивно.

Всяка реклама на кредити апелира към образа на успешен и богат живот, където хората винаги се справят добре. Но нито една търговска реклама няма да ви каже колко е трудно да се изплаща заем. Бъдете готови за факта, че през целия период на изплащане ще трябва да се отказвате от много неща.

Теглете кредити във валутата, в която получавате доходите си

За да не се окажете в трудна ситуация, теглете заем само в левове. Не рискувайте с други валути, в един момент това може да ви изиграе лоша шега.

Не търсете съвет от близките си, а само от компетентни лица

Ако вашият приятел, приятелка, леля или шеф не е специалист по кредити, тогава съветите му са безполезни. Те могат да бъдат чути, но не и да се приемат насериозно. Когато решите да теглите кредит, сумата и условията на изплащане са единствено личен избор.

Какво да правим при просрочен заем

Добър съвет за просрочени заеми е да го удължите. Може да възникне ситуация, когато не можете да платите в необходимия срок. Повечето банки разполагат със специална система от мерки, която помага на длъжниците в подобни случаи да удължат законно периода на плащане.

Съществуват и ситуации, при които се случва точно обратното – могат да поискат от вас предсрочно погасяване, ако имате забавяне по вноските. Ето затова навременната комуникация с банката е най-добрият подход. В случай, че нещо в графика на плащане се обърка, не се колебайте да говорите с вашия кредитен инспектор и да обсъдите различни варианти.

Източник: Сравнение на кредити Parite.bg

Scroll to Top