Хлебарки – нещата, които не знаете

Хлебарки – всички сме ги виждали, по нощите, когато ставаме в тъмното и преди да достигнем ключа за осветлението. Повечето от нас изпитват ужас, отвращение, но знаете ли, че има хора, които ги отглеждат като домашни любимци? Предлагаме ви, да надникнем зад кулисите… На адреса: www.preventa.bg, може да научите неща, които не сте и подозирали:

3 нещата за хлебарките, които не знаете

Знаете ли, че: Хлебарките съблазняват женските, демонстрирайки „мускули“

За да привлече женската, мъжката Антилска хлебарка (Byrsotria fumigata) извършва един вид ритуал, с който демонстрира „изпомпани бицепси“.

Информацията е заимствана от сайта на Превента ДДДД.

Според едно проучване, за да впечатли и грабне, вниманието на бъдещ партньор, Антилските хлебарки започват интензивно да размахват крилете си.

Според изследването, мъжете с най-енергични движения имат по-голям шанс за успех, отколкото техните бавни съперници. Наред с това, демонстрацията на сила при жените е, дори по-важна от размера на мъжкия.

„Признаците за мъжка издръжливост са важни за женската. Така, тя трябва да предаде добрите гени на потомството. По този начин, то ще е силно, ще избегне смъртта и след това, като възрастен, много по-лесно ще привлича женски“.

Като пример за подобен ритуал, сред други представители на фауната се нарежда рибата меч Xiphophorus sp.. При нея мъжки активно размахва голямата си опашка по време на ухажване. Този процес изисква значителна енергия. Има подобен ритуал и при вълци паяци от семейството на аранеоморфни паяци. За да привлекат женските, те започват да тъпчат с краката си интензивно, сякаш с краката си „свирят на барабан“.

Знаете ли, че: Млякото от хлебарки е нова супер храна, смятат учените

Проучване, проведено от специалисти, през 2016 г., показва, че млякото от хлебарки може да победи глада в света. То е три пъти по-калорично и по-здравословен от млякото на биволи и крави. И, да, оказва се вярно, въпреки че звучи много … футуристично.

Учените са изследвали млякото, с което хлебарки Diploptera punctate хранят потомството си. Те са открили, че то съдържа специални протеинови кристали. Тези кристали имат всички необходими аминокиселини, мазнини, захар и протеини. Наред с това, хранителните вещества се отделят много по-бавно по време на храносмилането, което осигурява на тялото постоянна енергия. В допълнение, аминокиселините от кристалите, перфектно възстановяват мускулната тъкан. Невъзможно е, обаче да се получи такова мляко по естествен начин, тъй като за това трябва да се среже насекомо. Изследователите открили гени, които са отговорни за производството на протеинови кристали. Сега, същите се занимават с изкуствено създаване на тези гени в условията на лаборатории.

Какво още за: млякото от хлебарки

Млякото от хлебарка се очаква да е храната на бъдещето. Въпреки, че не всеки би опитал такава „оригинална“ напитка, учените смятат да използват тази енергийна течност за производството на храни, които се пласират добре в масовото потребление.

Млякото от хлебарки може да е супер богата храна и поради оригиналният начин за добиването й. То, е четири пъти по-хранително от класическото и познати на всеки ни краве мляко.

За да затвърдят този факт, екип от международни учени в Института регенеративна медицина и стволова клетъчна биология, Индия успешно изолирал протеините от червата на Diploptera punctata хлебарката.

Насекомото обитава Тихоокеанския регион. То е единствената хлебарка в света, която има животворна сила. За да храни наследниците си, Diploptera punctata хлебарката, отделят вещество, чийто енергийни качества са в пъти по-високи от тези на биволското мляко.

Как да се сдобием с мляко от хлебарка

За да си доставите мляко от хлебарки, за сутрешното кафе, не е нужно да „дойте“ тихоокеански насекоми. С това са се наели учените. Те ще го преобразят, от протеин в бяла течност, която на всички ни е позната и едва тогава ще изпратят супер храната за вашата закуска.

Кристалите протеин, които се секретират в червата на хлебарките, са подобни на висококачествена, протеинова храна. Те са богати на полезни за човек вещества, сред които мазнини, протеини и захари. Наред с това, млякото от хлебарка се очаква да стане много търсен и висококалоричен продукт. Той ще е отлично решение в страните от третия свят, където има осезаем недостиг на храни.

За повече интересни факти, посетете на официалната страница: http://www.preventa.bg.

Scroll to Top