5 хитринки за улесняване да домакинството

Да си „слугиня“, пардон домакиня не си си мечтала, но настъпва момент, когато искаш не искаш и това трябва да правиш. Ако довчера си живяла при мама и татко, а сега се налага да живееш с колежките на квартира и в големия град, ще ти се наложи да си рационална, практична и прагматична, за да стигнат средствата за целия месец.

Предлагаме ти няколко лесни и интересни трика, с които може да внесеш уют в дома си (квартирата), без да се налага да пръскаш маса пари за скъпи препарати и изобретения. Второто дори сама можеш да си направиш. И ако не си открила досега топлата вода, то почерпи се от идеите на Хамал.Бг:

  1. Почистване на банята с паста за зъби – знаеш ли, какъв блясък могат да имат металните етажерки, дръжки на шкафовете в банята и корниза разграничаващ мокрите помещения ако е от алуминий. Ясно е, че металните неща по-бързо се покриват с ръжда, но ако вече ги имаш в банята си може да съхраниш живота им за по-дълго, освен това да отстраниш капките натрупан варовик само с паста за зъби и четка с по-твърд косъм (може и гъба за миене на чинии). Натрий замърсените места и остави 5 минути, пяната да действа. След това изплакни със студена вода и „Еврика“ може дори да се гримираш на огледалната повърхност. За по-замърсените метални повърхности разтвор от вода и оцет или лимонов сок, върши чудесна работа.
  2. Дезинфекцирай спалното бельо с йод – да, точно за онова черното нещо, което се продава в аптеките и с което се промиват раните. За него говорим. Знаеш ли каква „вълшебна сила има йодът. Той е мощно антибактериално, антисептично и дезинфекционно средство и при това обратно на очакванията ти няма да оцвети дори белите чаршафи. Постави в преградата на пералнята с прахта за пране и няколко капки йод. Те не само ще върнат блясъка на прането ти, но и ще си сигурна, че си се предпазила от вредните микроби, които „щъкат“ навсякъде. А и всички сме били студенти и знаем, как е в общите квартири и помещения. По този начин ще си спестиш куп излишни разходи за лечение на кожни екземи, гъбички и „Бог“ знае, какво. Винаги и редовно прилагайте почистване на мазета и тавани за да избегнете здравословни проблеми.
  3. Като заговорихме за пералнята, съхрани живота и за по-дълго с кислол – ясно е, че освен за прах и от време на време омекотител в прането други средства не можеш да отделяш. Предполагам, знаеш и, че по вътрешните части на пералнята ти се натрупват огромни количества котлен камък. С времето те блокират перките на мотора, увреждат барабана и забавят центрофугата, наред с още куп главоболия, които ще ти струват прекалено много. За да не се стига до там, предвиди един път месечно да сипваш в пералнята не други скъпи препарати против котлен камък, а кислол. На магазина струва стотинки, а върши чудеса. Пусни най-кратката програма и едно шише от препарата с вода, да се въртят. Когато програмата приключи, остави всичко да изсъхне естествено.
  4. Ако си почитателка на еко интериора може да освежиш дома си с плодове в кора от дърво. Докато се разхождаш в парка, потърси такава, наподобяваща лодка, почисти я добре, лакирай я (може дори да ползваш някой от изветрелите си лакове). Щом изсъхне, нареди в нея цветя, сезонни плодове или листа (в случай, че есента е вече настъпила). Използвай това твое изкуство внасяйки сезона в дома си.
  5. Когато пък ти трябва помощ, не забравяй за екипите Хамали по почистване на мазета и тавани в София.

 

Scroll to Top