Как да боядисаме кола

Красива, брилянтна кола, винаги привлича вниманието на минувачите и е много приятно да я гледате.

Научете за Мегапартс, който строи завод за рециклиране на стари автомобили….

Понастоящем изборът на бои е много голям и затова задачата с избора на боя няма да бъде трудна задача. Често боядисването се извършва, когато автомобилът е бил подложен на ремонт на тялото след инцидент или заваръчни работи, ако времето е изчерпало боята или такава е изгоряла на слънце.

Може да има много ситуации за разрушаване на боята и всяка една от тях е вредна по свой собствен начин. Самият процес на боядисване не е толкова прост, ако наистина искате да направите кола, която не само ще бъде прясно боядисана, но и ще привлече вниманието.

Също така, си струва да знаете, че цената на такова удоволствие ще струва не няколко стотачки, а може и много повече. Ако колата ви е скъпа, цената веднага ще се удвои.

Ето защо, преди да започнете процеса, консултирайте се с майсторите и изчислете цената. Много важна роля в живописта играят професионалните качества на художника, а след това, когато подготвят повърхността на колата за рисуване, понякога го правят двама различни хора. Един подготвя почвата за боядисване, премахва всички вдлъбнатини, полира, изглажда и нанася слой грунд и замазка.

Художникът, от своя страна, проверява равномерността на подготвената повърхност, подготвя боята, подготвя колата и проверява местата за рисуване, и едва след това започва дългият процес на рисуване.

Най-важната роля в професионалната работа.

Видове боядисване на автомобили

Що се отнася до видовете живопис, често се разделя на два типа. Първият е цялостна картина, вторият е местна живопис. Пълното боядисване често се прави по време на ремонт или пълно освежаване на автомобила. Счита се за най-дългия и труден процес. Обикновено всички части се отстраняват, колата се демонтира до последния болт, двигателят се отстранява.

Недостатъците на такава картина са, че отнема дълго време и досадно разглобява всичко първо, а след боядисване всичко е да се събере обратно, а често има много детайли, особено при домашните автомобили, които или са надживели, или са счупени по време на изваждането. Ето защо, във всеки случай ще понесе допълнителни разходи.

Що се отнася до втория метод, местната живопис, тогава всичко е много по-лесно, обикновено се рисува определено място или детайл. Тази картина се извършва след заваряване или изравняване на частите след инцидент, отстраняване на вдлъбнатини, драскотини, стружки. За да направите това, обработете само определено място в колата, било то врата или крило.

Самият процес на боядисване започва с подготовката на повърхността на автомобила. Преди да пристъпите към подготовката, си струва да измиете добре цялата кола, независимо от вида на боядисването. Първо, ще бъдете доволни и няма да има прах и мръсотия по време на боядисване. Следва процесът на отстраняване, изравняване на вдлъбнатини и нанасяне на замазка.

В 90% от случаите това е неизбежен процес, тъй като, без него  няма да стане, боята пада неравномерно и ще се забележат вдлъбнатини. В този случай, боядисването ще отнеме още повече време, обикновено се прави на нови части, след инсталацията, които са вдлъбнатини или места за заваряване по автомобила.

Що се отнася до пълнителите, има няколко вида, това е фибростъкло – използва се за издърпване на нередности, чиято дълбочина е до 10 милиметра, след това преминава универсално. Използва се, когато дълбочината на неравностите е до 5 милиметра, последният е завършващ, за премахване на чипове, малки драскотини и довършителни материали и на най-дългата шлайфане. Подравняване на всички нередности, грундът се прилага, като се знае предварително какъв цвят ще се нанесе от боята, а грундът се нанася в съответния тон. След нанасяне на грунда се смила до, идеално гладка повърхност.

Да се каже, че процедурата по боядисване е много сложна, но и фактът, че ще отнеме време и нерви е верен. Тази работа изисква прецизност и упоритост. Не се отказвайте. Опитайте се да реализирате своите способности и да видите какъв ще бъде резултатът.

Scroll to Top