Как да изберем гуми и джанти за автомобили

Веднага след като сте купили автомобил ще се наложи да се изправяте пред въпроса за закупуването на втори комплект гуми и колела. Тогава от полза ще са ви и сервиз за гуми.

Е, понякога такива вървят в комплекта към колата, но този лукс е доста рядък.

Как да направим правилния избор и какво да търсим? Тези въпроси ще разгледаме в тази статия.

Избор на гуми

Счита се, че безопасността на движението зависи от системата ABS, въздушните възглавници и предпазните колани. Гумите в тази област също играят важна роля. Грешка е да се приеме, че гумите имат само една функция – захващане. Те също така пазят колата от дрейфуване при завиване и оказват влияние върху процеса на спиране.

Видове гуми

Първо, нека разгледаме видовете гуми. Те се отличават с работни условия.

Лято – ползват се летни гуми. Тези гуми са проектирани да се движат в градска среда през по-топлите месеци. Те трябва да се отличават с висока степен на устойчивост на износване и добра адхезия към сухи и мокри повърхности.

Зима – се слагат зимните гуми. Те са необходими за студения сезон. Те позволяват да карате по покрития със сняг и заледени пътища. Основната характеристика на тези гуми е отличната адхезия към пътя и предотвратяване на при плъзване. Това се прави с велкро или шипове.

Универсални гуми – тези гуми са по-подходящи за джипове. Те позволяват да се движите удобно, както в града, така и по черни пътища.

Целогодишни – често се бъркат с универсалните гуми. Такива гуми могат да се използват както през лятото, така и през зимния сезон. Това е много практичен и икономичен вариант. Въпреки това, всички сезонни гуми по своите характеристики са по-лоши от лятото и зимата в съответните сезони.

Гуми за повишен терен – тези гуми са предназначени за преместване на автомобила в условия на мека почва или извън пътя.

След като вземете решение за вида и сезонността на гумите, обърнете внимание и на следните параметри на подбор: марката на вашия автомобил, неговата модификация, година на производство и страна на произход. Ако сте попаднали вече в магазин за автомобили или на автомобилен пазар и не знаете точно тези данни, погледнете от вътрешната страна на шофьорската врата, обикновено има стикер с цялата необходима информация. В допълнение, цялата информация е в инструкциите към колата. Не се притеснявайте, ако нямате нова кола. Днес няма проблем да намерите гуми за всяка кола. Има дори специална база, чрез която може да определите и намерите „гума“ за дадена марка и модел автомобил.

Scroll to Top