Какво да изберем: ксенон или биксенон?

Най-голям брой инциденти се случват на тъмно и поради лоша видимост. Приоритетната задача на всеки собственик на кола е да използва висококачествени и надеждни резервни части, особено предните фарове.

Тук може да разгледате и поръчате различните видове крушки за осветлението на вашия автомобил LUCAS Lucas LLX481BL.

Какво е ксенон?

Това е принципно нова технология за осветление, чиято същност е газовата лампа. Високият интензитет на светлинния поток се получава в резултат на нажежаването на газ, причинено от дъговия разряд между два електрода.

Електродите се намират в колба, пълна с инертен газ. Блокове на запалване развиват импулси, достатъчни за създаване на ярко светене.

Цветната температура – от 4000 до 12000 К. За сравнение, даваме стойността на халонови аналози – 2800 К.

Ксенон и Bi-Xenon

И двете технологии се основават на един и същ принцип на осветяване. Разликата е в самото осветление.

Традиционният ксенон се използва изключително за осветление на къси разстояния. Използват се халогенни лампи с голям обхват.

Биксенонът се използва както за близка, така и за далечна светлина. Една лампа има две функции. Същността на технологията е отразена в нейното наименование: „bi“ – двоен ксенон, който осигурява, както близка, така и далечна светлина.

Как работят биксеноните?

Биксеноновите лампи произвеждат дълги светлини чрез уникално устройство. Той се състои от екранна лампа и светлинна крушка. Под въздействието на електромагнит, крушката може да се движи и да дава или къса, или голяма светлина.

Цената на биксеноновите фарове е малко по-висока от цената на конвенционалните ксенонови фарове. В същото време инсталацията изисква някои промени в стандартната система за осветление. Ако изберете Bi-Xenon, може да се наложи да купите допълнителни резервни части на Toyota, за да функционира системата.

Scroll to Top