Интересни факти за часовниците и времето

Времето е ресурс, за който хората често се оплакват, а именно неговият недостиг. И това не е изненадващо, защото в денонощието има само 24 часа и през това време трябва да се правят толкова много неща. Трябва да има достатъчно време за сън, хранене, работа, отдих и т.н..

За да научи как да се движи във времето човечеството е изобретило часовника – уникален уред, който преминал много етапи на еволюцията – от невероятната големината на каменни дискове, до малките часовници аксесоари.

Днес ще разгледаме някои от най-интересните факти за часовниците и времето.

Първата цивилизация, която започва да навигира времето и измисля часовника е Древен Египет. Египтяните са измислили слънчев часовник, който изчислява времето на деня по траекторията на Слънцето. Това се случило 1500 години преди нашата ера. Оттогава е запазен и принципът на движението на стрелата в съвременния часовник – отляво надясно (както и движението на сянката в слънчевият часовник).

Основният недостатък на слънчевите часове е, че те могат да показват данни само ако са на улицата. Поради силен вятър или дъжд часовникът може да бъде повреден външно, но механиката му да запази ефективността си. Като цяло археолозите успяли да намерят около 13 различни вида слънчеви часове в различни части на света.

В Китай е изработен първият воден часовник преди повече от 4000 години преди нашата епоха.

Следващият етап на еволюцията включва пясъчният часовник. Към днешна дата употребата му е ограничена само от медицинската област – когато пациентите преминават физиотерапия. Основният недостатък на пясъчния часовник е, че пясъкът преминава по-бързо през студения сезон и това води до неточни показания.

Първият часовник е създаден от Нео-Политическата кралица през 1812 година. Оттогава печели още по-голяма популярност.

Днес човек има възможност да закупи интелигентни часовници – устройства, които са създадени на базата на микрокомпютри и могат да показват не само време, но и да измерват натиск, пулс, музика и др.

Дълго време часовниците са изпълнявали функцията на аксесоар и са били носени изключително от жени, но по време на Първата световна война командирите на военните дивизии активно използвали часовници. Необходимостта от часовника се появила поради планирането на мащабни обидни действия, които трябвало да бъдат координирани – в същото време.

Общоприето е, че швейцарските майстори създават най-добрите часовници в света. Но предшественикът на механичния часовник е холандският учен Х. Хюйгенс. След смъртта му уникално изобретение попада в Япония и оттогава е незаменим атрибут във всеки дом. Според идеята на Х. Хюгенс в часовника трябва да има само четири основни елемента, а останалите – допълнителни.

Изобретателят Леви Хътънс е автор на първия будилник. През 1787 г. той създава устройство, за ежедневно и събужда. Той създал будилника, който будел 4 часа сутринта. В нашето време просто вдигнете смартфон и натиснете два бутона, за да настроим алармата за всяко време, точно до секунди. Освен това можете да зададете честотата на повтаряне на повикването, тон на звънене и др.

Първите часовници изобретени в Германия имали само една стрелка. Тогава през 19 век изобретателите добавят втора стрелка към тях и инсталират кукувицата. Само богати семейства могат да си позволят да купят такова устройство. Но има и друга версия, според която часовниците с кукувици са изобретени през 1629 г. Учените все още не могат да намерят отговор по този въпрос.

За най-точният часовник в света се смятал атомният. Специалистите казват, че тези измерватели на време показват максимална грешка от една секунда в милиони години. Атомните часовници са изобретени от учени от Националния институт за стандарти и технологии. Времето в тях се изчислява чрез вибрации на цезиеви атоми.

По-нататък се появява кварцовият часовник, който показвал грешка до 40 секунди на месец. Механичният часовник „пада“ на всеки 4-6 секунди. Всички скъпи кварцови и механични устройства, изпълняват функцията за измерване на времето, без да издържат сертификацията COSC.

Най-скъпите часовници в света са продадени на търг за 55 милиона долара. Такива кварцови устройства са наречени „Граф Диамантс Халюцинации“. Представлявали гривна от платина, украсена с различни диамант, поради което е било трудно да се разбере това, което реално показват.

Стандартизацията на времето в света с помощта на часови зони е измислена през 19 век. Те се появяват поради развитието на железопътния транспорт, тъй като компаниите имат проблем при планирането на влаковия трафик. Началната точка на всички часови зони е Гринуич.

Някои държави реагираха с недоверие към часовите зони и решиха да направят някои изменения. Например Китай се намира непосредствено в четири часови зони, но правителството на „Небесната империя“ реши да уеднакви всички провинции и да въведе в тях временен знак за Пекин.

И тук е друг интересен факт за времето: между островите Ратманов и Кръжищентер, разстоянието е само четири километра, но разликата във времето е 21 часа.

 

 

 

 

Scroll to Top