Топ необичайни методи за използване на ютията

Знаете ли, че ютията може да ни бъде полезна не само за гладене на дрехи, но и за много неща в домакинстването. Погледнете няколко допълнителни идеи за използването й в домакинството.

  1. Отстраняване на восъка от тъканта – ако сте накапали с восък дреха или покривка, лесно може с помощта на ютията да отстраните петната. За целта поставете засегнатия текстилен участък върху дъска за гладене, върху засегнатото място поставете парче кърпа или плат. Минете върху него с ютия, добре е да разтриете поне два или три пъти, за да полепне всичко, което може по допълнителната хавлия. Може да използвате върху петното и салфетка. Така ще постигнете перфектния резултат в почистването.
  2. Възстановяване на килима – направили сте ремонт и сте местили мебели. Много вероятно е при такива изпълнения килимът да е повреден. Възможно е от временното настаняване на мебелите по килимът да са останали следи от крака или прегради. За целта използвайте ютия в тази зона и използвайте струята на пара, за да решите този проблем.
  3. Ремонтирайте повредените мебели – понякога под рафтовете на шкафове или по масата се получават вдлъбнатини. Добре е да се драснат няколко реда с игла по вдлъбнатината и отгоре да се постави влажна кърпа. Тогава с ютия с включена пара се минава за кратко. От топлината и влажността на дървесината се надува и връща в първоначалния размер. Ако това не ви допада може да видите и как да изградим интериора с изхвърляне на секция.
  4. Изсушете цветята като пано – ако искате да съхраните букета, който сте получили за празник, поставете цветята между два хартиени листа и гладете отгоре. Оставете да изсъхнат и повторете процедурата. После прикрепете плоския сух букет с тиксо към долния лист, сложете в рамка и закачете на стената готовото пано.
  5. Рисувани камъни – на прага на лятото сме и все по-често се отправяме към морето, планината или някоя рекичка. И нерядко се прибираме у дома с посъбрани всякакви камъни. Те могат да се превърнат в чудесна украса и да са част от интериора на дома ни.. Достатъчно е да ги изрисувате по свои вкус. Как става това ли, ами отново личен избор и фантазия. Достатъчно е да вземете бои, лакове или маркери и да започнете да творите. Може първо да изрисувате върху камъните желаната картина, а след това и да оцветите, когато се сигурни, че това искате.

 

Scroll to Top