Какви рози да изберем

Има хиляди красиви рози, много повече, отколкото всеки от нас някога ще има възможност да види. При избора на рози за вашата градина, има пет съображения, които трябва да направят процеса на избор по-лесен.

Макар розите обикновено се засаждат заради техните цветове, е важно да се знае какво е растението, както и как ще изглеждат цветовете, за да се определи къде ще се побере във вашата градина.Рози в градината

  1. Големина

Хибридни видове обикновено растат не повече от 1 м височина. Тяхната форма е груба и едва ли много привлекателен, но те имат способността да произвеждат изобилие от цветя през целия вегетационен период. Хибридният сорт има големи, единични дъгообразни цветя, твърдо стъбло.

Миниатюрните рози имат малки цветя, и могат да бъдат само от 25 до 90 см височина. Розите джуджета растат до 60см височина и техните цветове цъфтят в клъстери. Храстовидните рози, включително и старите, и съвременните видове, обикновено са големи и листни.

  1. Издръжливост

Северните градинари трябва да знаят точно каква  роза да предпочетат за техните ширини. Южните градинари също трябва да се съобразят какви зони са препоръчителни за всеки конкретен сорт, тъй като някои рози растат много слабо в горещо и / или влажно време. Прочетете каталозите внимателно и, ако е възможно, купете си рози от местен или регионален производител. Те ще бъдат в състояние да ви посъветват от опит за това как даден сорт ще се чувства във вашия район.

  1. Цъфтеж

Много рози, особено старите сортове, имат само един цъфтеж на година. Ще бъдете ли доволни от облак от розови цветчета в продължение на три седмици през юни, или ви е необходимо розите да цъфтят през цялото лято? Това съображение може да стесни избора ви много бързо.

  1. Заболявания

Изборът на роза, която е болесто- устойчива е най-ефективният начин да се избегнат проблеми и необходимост от химикали. Може да се започне с някои от най-старите сортове рози, много от които имат естествена устойчивост на болести. Можете също да търсите при много от съвременните розите, които сега се развъждат, за такива с подобрена устойчивост на болести. Хибридните сортове са изключително болесто податливи и изглежда, че привличат всяко насекомо вредител от километри наоколо. Те трудно да растат без арсенал от химически прахове и спрейове.

  1. Дължина на стеблото

Това може да изглежда като странна предупреждение, но е важно, ако отглеждате рози за рязане. Традиционният цъфтяща роза е хибриден сорт и това е единственият вид роза с дълго, твърдо стъбло. Всички други рози имат по-къси, по-слаби стъбла, което им дава по-небрежен вид и по-красив присъствие във вазата. Важно е редовн да почиствате боклуците от градината,  да изхвърляте отпадъците от двора, за да се открояват вашите рози.

Scroll to Top