Как климатици могат да навредят на околната среда

Дупка в озоновия слой от 1998 г. е открита от НАСА.

Вероятно обичат усещането на прясно охладен въздух в горещ ден, но не забравяйте, че законът за опазването на енергия е някъде там! Винаги има цена, която следва да се плати и всичко това е за получаване на нещо добро в нашата вселена. В този случай, цената е енергията, която трябва да се използва, за да стартирате вашия климатик. Използваната енергия означава, че има влияние върху финансите и планетата във формата на екологични проблемни единици като глобалното затопляне.

Природозащитниците твърдят, че трябва да използваме по-малко климатизация, която звучи по-лесно, отколкото е в действителност горещият климат. Важно е да се помни, че временните климатици не са само за лукс или комфорт: климатизираната стая може да ви направи много по-продуктивни в работата и може да има важни ползи за здравето.

Някои обществени здравни лекари предполагат, че по-широкото използване на климатици в САЩ е една от причините, поради които има по-малко смъртни случаи, свързани с горещините там, отколкото в Европа, където се използвал по-малко климатик. Това понякога показва, че ако хората не разполагат с климатик, са по-склонни да използват неща като електрически вентилатори, които работят много неефективно (пренареждането на горещ въздух, вместо да се махане и генерира топлина със собствените електрически двигатели). Научете добър вариант ли са употребявани климатици.

Най-големите почитатели на работата на бюро предпочитат 25-50 вата, които използват една малка порция електричество, както и най-малките климатици (обикновено с мощност от 750-1000 вата), отколкото компактен AC климатик!

Така че това, което е вредата за околната среда? Нека разгледаме енергията на първо място. Всеки път, когато включите климатик в колата си, можете да добавите допълнителен 10-20 процента към разхода на гориво (и допълнително 10-20 процента на цената, която плащате на бензиностанцията). При ниски скорости, отварянето на прозорец е по-добър вариант, макар и при по-високи скорости създавате въздушно съпротивление (плъзгане) и загуба на повече енергия. В дома, с помощта на климатик за всяко помещение ще добавите много електричество. Когато физикът Том Мърфи тества климатик открива, че използва „повече електрическа енергия в два дни, отколкото обикновено изразходват в един месец.“ Може да опитате други стратегии, като отваряне на прозорците през цялата нощ, но на сутрин и през деня ги затворете плътно, за да се запази топлият въздух от дома. В много горещ климат, може да установи, че просто не може да се направи без АС; Дори и така, вие може значително да намалите колко ви струва това (и колко енергия използвате), просто чрез завъртане на термостата към по-висока настройка.

Климатиците имат още много вредно въздействие върху околната среда. До края на 20 век, най-използваните охладителните химикали, известни като хлорфлуорвъглеводороди (CFC) (наречен така, защото те са направени от хлора на химикали, флуор и въглерод), също са били използвани широко в хладилници. Когато старите климатици и хладилници бяха разделени един от друг за скрап в края на живота си, химикалите се изпарявали в атмосферата. Те бързо повредили озоновия слой на Земята. Така се наложило да ползваме днес плажното масло, което ни предпазива от вредните ултравиолетови лъчи на Слънцето. Повечето съвременни климатици избягват фреони и да използват алтернативни химикали охладителните вместо (обикновено халогенирани хлорфлуорвъглеводороди или HCFC). Ако се вгледате внимателно, можете да видите, че вентилаторът има зелен етикет, на който пише „Ozone“, а това означава, че няма CFC охлаждащи течности вътре. Това дали ще избирате промо цени или стандартни също е ваше решение.

 

Scroll to Top