От колко часа сън имате нужда

Трудно е да срещнете някой, който може да се каже, че никога не е изправен пред липса на сън или, напротив, не изпитвам чувство на слабост, защото е спал твърде дълго. Какво е това, златната среда, за да се събудите освежени и пълни с енергия за новия ден? Нека да видим за някои матраци, които подобряват нивата на съня, както и това колко часа трябва да спим в продължение на това, което ще ни трябва, за да се събудим отново отпочинали.

Колко часа сън са достатъчни? Времето е в нас

Има така наречените правилото на трите осмици, според която човек, посветен на 8:00, 8:00 – 8:00, а останалата част на съня. Въз основа на това правило, възрастен трябва да спи около 8 часа на ден. В действителност, не всичко е толкова просто.

Всички хора имат различни биоритми, „чучулиги“ и „сови“. Двете групи се нуждаят от съвсем различен час сън, за да се възстановят. В допълнение, всички хора имат индивидуална нужда от сън. Например, Наполеон спал само 5 часа на ден, а Айнщайн смятал, че се нуждае от 12:00 сън за почивка. Затова е по-добре да слушате тялото си и себе си, за да се определите каква продължителност е оптимална за вас. Освен това, по време на съня е необходимо вземете под внимание и някои други фактори:

възраст;

пол;

здраве;

физически и психически стрес.

С възрастта, като правило, човек спи по-малко. Бебетата могат да спят в продължение на 20 часа на ден, по-големи деца спят на 10 – 12 часа, включително 2 часа – НПД. При юноши, необходимостта от сън е 8 – 10 часа. Възрастни на средни години имат нужда от 6 – 8 часа сън. Докато по-възрастните хора често отпочиват само за няколко часа.

Колкото повече физически или психически стрес получава човек на ден, от толкова повече часа сън се нуждае, за да се възстанови. Същото важи и за здравето на тялото, което изразходва много енергия, за да се бори с болести. Вижте повече за хомеопатия, срещу затлъстяване на черния дроб.

Що се отнася до пола, това също е доста интересен момент. Жените имат своите физическите характеристики на организма и поради тази причина се нуждаят от повече сън, отколкото мъжете. Освен това, жените имат своята емоционалност, която черпи големи количества от енергията им и следователно се нуждаят от възстановяване повече от мъжете.

 

Scroll to Top