Техническо състояние и проверка на дограмата

Проверка на техническото състояние на покритията на дограмата редовно, позволява бързо откриване на повреди. Състоянието на покритие трябва да се проверява всеки път след градушка или бури, защото въздействието на ледени кристали може да повреди повърхността. Тогава ще се наложи пълна замяна или на някои резервни части.

При проверка състоянието на покритието също трябва да се провери дали има наличие на пукнатини във фугираща част. Ако се забелязват такава щети, то те трябва да бъдат напълно отстранени и попълвани отново. Всички пукнатини, отломки, лющене на покрития трябва да бъдат веднага поправени.

Поддръжката на дограма се препоръчва да се извършва своевременно. Това ще предотврати увеличаването на уврежданията и като резултат ще спести време и излишни разходи. Добре почистените, обгрижвани и редовно инспектирани профили трябва да бъдат подложени веднага на обновяването, когато има следи по тях. Това е особено важно при дървена дограма, която на места изтънява или има микропукнатини. За алуминиева дограма цени също има известни изисквания. Прозоречните пломби трябва да бъдат веднъж годишно се избърсва с талк на прах, за да се предотврати залепване на всякакви мръсотии по повърхността. Проверка се прави и на адхезията на силикона към стъклото.

Благодарение на това, прозорците се характеризират с лекота на използване и преди всичко, дълготрайност. Редовното смазване и обезмасляване (поне веднъж годишно) е от съществено значение. От гледна точка на функционирането на крилото и касата безпроблемна работа ще се гарантира и при преждевременно износване, чрез редовно смазване. Изтощени и хлабави винтове трябва да се сменят веднага.

В случай на съмнение за изправността на дограмата е най-добре да се потърси услугата от професионалисти.

Важно е да се поми още:

  • Никога не трябва да се обръща дръжката, когато крилото е отворено или се накланя. При завъртане е разрешено само когато крилото напълно се придържа към рамката на прозореца!
  • без допълнително напрежение трябва да се приложи крилото на прозореца;
  • крилото не трябва да бъде притиснато към рамката в отворено положение на 180 о , това може да причини изкривяване на пистата;
  • Не поставяйте предмети между крилото и рамката на прозореца;
  • По време на силен вятър, не оставяйте отворени прозорците;
  • За безопасност, не поставяйте ръката между крилото и рамката при затваряне;
  • Не оставяйте децата сами с отворен прозорец. Всеки един профил има заключващ ключ или използвайте наклонът в другата позиция.

Scroll to Top