Как да караме ски безопасно на пистата

Карането на ски и сноуборд в зимните месеци е сред най-предпочитаните спортове за много хора по света. В България също има много почитатели на ски и сноуборд, както и места за практикуването им. Добре е да се знае обаче, че най-много инциденти и травми стават именно на ски пистата.

Ето и основни неща, които трябва да вземем под внимание, за да си осигурим безопасност и без рисково каране, независимо в кой ски курорт сме избрали да изкараме зимната ваканция:

Безопасността започва с избора на подходяща ски екипировка. Уверете се, че вашата е именно такава и не пренебрегвайте необходимостта от допълнителни аксесоари като каска, ски очила, ски ръкавици и пр. От голямо значение на ски пистата са ботушите. Такива трябва да са по мярка и здраво затегнати. Ако не разполагате с екипировка, наемете такава по вашите мерки.

Използвайте слънцезащитен крем по лицето и другите открити части на тялото. В планината слънцето е по-силно, а отражението в снега има двоен ефект. Не подценявайте риска., дори в облачни дни.

Преди спускане със ски, не забравяйте да раздвижите всички мускули и стави н тялото.

Не подценявайте студа в планината. Винаги носете дрехи от естествени материи за най-отдолу, които имат пряк допир с кожата на тялото и влаго и ветронепромукаеми дрехи за връхни.

Винаги проучвайте пистата, по която смятате да се пуснете. Не карайте по затворени писти или участъци, които са над вашите нива на умения. Също така не се отдалечавайте от обществените места за каране на ски и сноуборд.

Приемайте много течности (вода и чай), за да не дехидратирате тялото си.

Проверявайте тялото си за премръзнали участъци и ако откриете такива, моментално потърсете топло място, където да се сгреете.

Не се претоварвайте на пистите за ски. В момента, в който усетите умора, спрете за почивка или прекратете заниманията за деня.

Пързаляне с шейна – колкото и битова да е този вид забава, тя също не бива да бъде пренебрегвана. Карането на шейна има своите специфики и към тях на първо място се отнася изборът на шейна. Колкото по-раздалечени са плъзгачите на шейната, толкова по-малка е вероятността да се преобърне на снега. За пързаляне с шейна на малки деца под 5 години се препоръчват полегати хълмове, където няма много пързалящи се и винаги да е под наблюдението на родител. Ако децата са над 5 годишна възраст е добре да се спуснат няколко пъти с родителя, докато привикнат как правилно да седят в шейната. Важно е да знаят, че падането трябва да става винаги настрани и по възможност върху сняг.

Каране на кънки – тук съвсем не става дума за фигурното пързаляне, а за каране на кънки на градски пързалки. За начинаещите е добре да по тренират на „сухо“, т. т., когато свикнат да се държат изправени и да пазят равновесие, вече могат да опитат и върху леда. В началото винаги се придържайте към огражденията в страни. Единият крак трябва да е в центъра на тежестта. При спиране събирайте леко навътре носовете на кънките. Ако пробвате клек, краката трябва да са присвити, а бедрата успоредно на леда. При падане трябва да се внимава да не е напред или назад, а само в страни.

Scroll to Top