Какъв шкаф за вино?

За да съхраните вино може да ползвате  специални подставки или на винени стелажи (подобни на секции, който нерядко предлагат производителите на кухненска мебел). Но, нито една от упоменатата конструкция не може да обезпечи качествено съхранение на колекция от вино. Друг вариант е шкаф за вино. За  съхранение на виното са важни три момента: температура, покой. и тъмнина (отсъствието на ултравиолетови лъчи). Подобен микроклимат може да осигури шкафът за вино. Според температурните режими всичките шкафове за вино се делят на два основни типа: монотемпературни и мултимпературни.

Температура на съхранение

  • Монотемпературен шкаф за вино.Предназначен за дългосрочно съхранение на еднотипни напитки. В шкафа се определят една-единствена (нужно е да се познават вината) температура и определените влажността на въздуха. Да съхранявате бутилки в такъв шкаф може с години. Монотемпературният шкаф за вино – това само по себе си е алтернатива на винена изба. Температурният режим се задава в диапазон от 8 до 14 градуса (а понякога до 22 градуса).
  • Мултитемпературен шкаф за вино.Подхожда за съхранение на различни типове напитки (бяло, червено и искрящо вино), за всеки от които е нужна своя температура. В него се предвижда няколко зони – във всяка от които може да се зададе различен температурен режим. Този шкаф е повече удобен за тези, които доста често употребяват вино, а не го съхраняват с години. Обаче шкафът не може да поддържа определена влажност на въздуха, което е лошо за виното. Затова да се съхранява вино в такива шкафове се препоръчва не повече от 6 месеца. Нерядко мултитемпературните шкафове за вино биват с вградени кутии (отсеци за съхранение на цигари, за които също трябва определена температура и влажност).
  • Винен хладилник. Това са модели разчетени на съхранение само на един вид напитка. Други – мултитемпературни (от 7°С в ниската част, до 18–20°С – на върха). Когато ви дойдат гости, можете, да предложите червено вино или шампанско, като веднага ги поставите на масата.

Пълен покой

Как се „погасяват” вибрация? Имайте предвид, че елитните вина трябва да бъдат легнали в «пълен покой» тогава шкафа за вино има особена конструкция, като вибрацията от компресора в него се „погасява” за сметка на амортизацията и надеждността на изолацията на корпуса. По този начин, загубената за виното вибрация не се предава на бутилката.

Защита от ултравиолетови лъчи

Защо виното се „бои” от светлината? Светлината вреди на виното, защото под нейното въздействие виното бързо се окислява, като изменя своя цвят и вкус. При това положение шкафът е длъжен да защити бутилките от ултравиолетовите лъчи. В такъв случаи ще ви се стори странно, че вратичките на модерния шкаф за вино, като правило са прозрачни. Те също се справят с поставената задача – ако им се направи специална тонировка, която да не пропуска ултравиолетовите лъчи.

Scroll to Top